Преместване на аквариум

Изпитани професионални съвети и методи за успешно преместване на аквариум до желана локация.

Много от нас намират красота в морския свят, което често е подчертано с големи и красиви аквариуми пълни с разнообразни екземпляри. Неизбежно обаче идва момент в който е нужна промяна при разположението на аквариума.

Новата обстановка може да е по-подходяща за рибките, но най-важно е да се погрижите за тях при процеса на преместване. Има видове рибки с които трябва да сте по-внимателни поради деликатната им природа. 

Аквариума е съвкупност от множество специални апарати и приспособления които поддържат определена среда от микроорганизми. Отделните части се нуждаят от правилна грижа, за да запазите кондицията им. 

Ненчовски ЕООД има за цел да Ви предостави цялостна информация за правилното и безопасно преместване на аквариуми и как да се запази всеки компонент в отлично състояние. В това включваме здравето на рибките и правилната им климатизация към средата. 

Подготовка за преместване на аквариум

  • Закупуване на всичко нужно
преместване-на-аквариум-снимка-6

Това което ще е наобходимо за преместването: транспортни пликове за рибките, аерофолио и стартови бактерии за аквариум. Транспортните торби ще са Ви нужни при реалното преместване до новата среда. Те са здрави и специално направени за правилното съхранение на рибката извън аквариума. При това, аерофолиото ще предпази торбите с рибките от внезапно скъсване или спукване. От друга страна, стартовите бактерии се слагат в новия аквариум, за да осигурят балансирана среда от микроорганизми без които рибките не могат.

  • Филтри, разстения и декорации
филтри-разстения-и-декорации-за-аквариум.webp

Преценете дали ще Ви е нужен нов филтър или ще използвате този от стария аквариум (няма смисъл да закупувате нов, ако сегашния работи добре). Полепналите по филтъра, разстенията и декораиите бактерии са полезни за новата среда – използвайте ги. Имайте предвид, че тези части също трябва да са във вода при преместването. Можете да използвате отделни торбички за тях. 

Настоящо преместване на аквариум

  • Преместване на рибките 
преместване-на-аквариум-снимка-5

Идва момента на действителното преместване на домашните любимци. След като вече сте се запасили с транспортни торбички е време да ги напълните с вода от аквариума. Сложете рибките, една по една, като преди да затворите всяка от торбичките се уверите, че има въздух в тях. В никакъв случай не слагайте декорации от аквариума в транспортните торбички (при рибките). Като приключите с тази операция, поставете торбичките една до друга в аеропласт, за да ги предпазите от спукване.

  • Преместване на водна разстителност и др. елементи

Прехвърлете водораслите и камъните в торбички или в подходящ съд. Напълнете го с вода отново от аквариума. Не оставяйте тези елементи да изсъхнат, защото бактериите по тях ще умрат. Хубаво е да действате експедитивно. Колкото по-бързо се случи  самото преместване на средата, толкова по-добре. Въздуха в торбичките на рибките е ограничен, така че, ако Ви отнеме повече врме, не забравяйте да ги отворите и да вкарате още кислород.

  • Преместване на аквариума
празен аквариум

Тази стъпка остава последна и изисква голяма концентрация, ако ще използвате същия аквариум или нов такъв, който трябва да бъде преместен. След като изпразните напълно аквариума можете да продължите с обезопасяването му. Важно е да се знае, че той не трябва да съдържа нито вода, нито каквито и да е други камъни или принадлежности, за да не се напука при местенето. Облепя се със стреч фолио или аеро фолио и внимателно се транспортира или премества до желаното място.

Възстановяване на средата

  • Вода
преместване на аквариум снимка 8

Можете да се запознаете със синдрома на новия аквариум, за да сте подготвени. Водата която използвате трябва да е престояла няколко дни. Препоръчва се в нея да излеете водата от торбичките и тази, която Ви е останала от стария аквариум. Не пълнете аквариума до горе, защото прясната вода ще е прекалено много като пропорция спрямо старата. Сега е момента да сложите стартовите бактерии които сте закупили. Спрямо количеството на водата сложете препоръчителната доза. 

  • Филтър и нагревател
преместване-на-аквариум-снимка-10

Първо поставете филтъра и го включете на макс. Хубаво е той да не е почистван, защото така съдържанието на микроорганизми в него е значително повече. Той ще раздвижи водата и бактериите ще се разпръснат навсякъде. Нагревателя от друга страна ще подготви температурата за рибките. Проверете дали работи правилно преди да продължите напред. Оставете двете машинки да работят, междувременно наглеждайте рибките и поведението им. 

  • Водорасли, грунд и декоративни елементи

Започнете да наслагвате останалите вътрешности от аквариума по определената от Вас последователност. Вие решавате как ще изглежда новия дом на рибките – използвайте въображението си. Не забравяйте, че водораслите са пълни с полезни вещества. Не ги оставяйте да изсъхнат.

  • Въвеждане на рибките

Оставете аквариума да постои поне 30 мин, за да придобие подходяща атмосфера за обитателите му. Когато прецените, че момента е настъпил – поставете торбичките с рибките върху водата, за да се изравни температурата им с тази на аквариума. Обикновено това изравняване става за около 5-10 мин. После долейте малко количество от новата вода в торбичките. Повторете процедурата няколко пъти. И накрая идва ред да пуснете рибите в новата среда. 

Наблюдавайте рибите и следете поведението им. Не трябва да стават лениви и бавни. Ако имат проблем с новата обстановка, това ще си проличи първите 4-6 часа. 

Ако не искате да преминавате през този сложен процес на преместване на аквариум – свържете се с нас. Имаме нужните познания и опит като хамалска фирма вече 12 години. Ненчовски ЕООД Ви гарантира качествено изпълнение на тази задача на изгодни цени за цяла България.