Разглобяване и сглобяване на мебели

Мебелите са важна част от нашия дом и работна среда. Те не само предоставят удобство и функционалност, но също така могат да допринесат за стил и естетика. Въпреки това, има моменти, когато трябва да ги разглобите или сглобите – било то за ремонт или просто пренасяне.

Това би могло да бъде предизвикателство, но с правилна подготовка и внимание към детайлите, може да се извърши успешно. Следвайте нашите съвети и насоки, за да гарантирате, че вашето обзавеждане е в добро състояние след процеса на демонтаж и монтаж. Те ще ви спестят време и средства и ще ви позволят да се наслаждавате на мебелите си за много години напред.

Защо е нужно разглобяване и сглобяване на мебели?

Това може да бъде задача, която става неизбежна поради следните причини:

 • Пренасяне: Когато се местим в нов дом или офис трябва да демонтираме обзавеждането, за да ги пренесем по-лесно и без риск от повреда.
 • Ремонт: За по-лесно и ефективно ремонтиране на мебелите, често е необходимо да ги демонтираме. Реставрацията често включва замяна на обков, препокриване с нови материали или пълно възстановяване.
Разглобяване-и-сглобяване-на-мебели (4)

Нужни и материали

Първата стъпка към успешното разглобяване и сглобяване на мебели е да се подготвите с правилните пособия и материали:

Отвертки и шестограм

Те се използват за затягане на винтове и болтове, а ръкохватката им трябва да бъде изработена от устойчив материал, който да издържа на натоварване и да не се изкривява. Добре е да имате комплект отвертки с разнообразни видове на битовете, като прави, кръстати, шестограми и други.

Винтоверт и перфоратор (пробивна машина)

Най-добрият избор тук е електрически винтоверт с различни степени на скорост и подходящ за различни видове материали. Изборът на свредла зависи от материала, с който ще работите. Свредлата могат да бъдат:
- За естествено дърво;
- За алуминий или други метали;
- За ПДЧ и МДФ;
- За пластмаса.
- Ако планирате да пробивате стомана, е добре да инвестирате в свредла с кобалт в сплавта им. Такива свредла са по-скъпи от стандартните, но са изключително издръжливи. Те имат различни обороти и мощности на изхода.

Разглобяване-и-сглобяване-на-мебели (3)

Пособия за измерване

Акуратното определяне на размерите върху материалите, преди да започнете с рязането и пробиването, е един от критичните аспекти, които трябва да се спазват, за да постигнете безупречни резултати. Вие ще се нуждаете от:
- Ролетка - тя точно измерва дължината, ширината и дебелината на различните компоненти. Също така помага да се определи дали конкретният елемент ще се вмести успешно в предоставеното пространство;
- Строителен молив - неговата цел е да поставя точна и прецизна маркировка върху сухи или мокри повърхности, които да насочват всяко действие, свързано със сечене, закрепване и рязане.
- Нивелир - използва се за изравняване и следене на хоризонталната равнина.
- Макетен нож - снабден с изключително остър връх, ножът улеснява и прецизира процеса на рязане, без да уврежда страничната повърхността на материала.

Допълнителни инструменти

- Клещи - използват за захващане, развиване, затягане и завъртане на болтове.
- Гаечни ключове - тези инструменти ще ви бъдат от голяма полза при монтажа. Те служат за свързване на различни компоненти. Има различни видове гаечни ключове, включително класически двустранни, ключове тип "звезда", едностранни и лулки, като също така има комбинирани модели. Размерите също се различават в зависимост от нуждите ви. Едно добро решение е да имате целият комплект.
- Гумен чук -той е необходим за удари, които допълнително стягат частите. Той не оставя следи на обработените повърхности и затова е подходящ за дейности, при които визуалният аспект е от съществено значение.
- Телбод - с него лесно се закрепят повърхности една за друга, използвайки метални скоби.

Преценете възможностите си

В някой случаи процесът на разглобяване и сглобяване на мебели може да бъде изключително предизвикателство и ще е по-добре да се доверите на професионалисти. Например леглата с тапицирани рамки, изискват безупречно опъване и закрепване към дървените рамки. Също така, големите гардероби изискват много време, усилия и концентрация, но не поради сложността на сглобяването им, а заради продължителния и тежък процес. Един голям гардероб често включва над 300 компоненти.

Подготовка

Преди да започнете с демонтажа, извадете всички предмети и аксесоари, които са прикрепени към тях – Например всякакви вътрешни рафтове, чекмеджета, стъкла или огледала. Постарайте се да запазите всички аксесоари заедно, за да ги намерите по – лесно.

Планиране и маркиране

Планирайте разглобяването и маркирайте всяка част, която премахвате. Използвайте самозалепващи етикети или лесно изтриващ се маркер, за да поставите номера или символи на компонентите и техните съответстващи места. Надписването ще ви помогне да ги сглобите по – бързо, лесно и без проблеми.

Разглобяване-и-сглобяване-на-мебели (2)

Демонтаж на мебелите

След като сте подготвили мебелите и сте направили необходимите маркировки, започнете с демонтажа. Следвайте този общ процес:

 • Изваждане на чекмеджета и рафтове: Ако има чекмеджета или рафтове, извадете ги преди да продължите с разглобяването на основата.
 • Изваждане на винтовете и болтовете: Използвайте подходящия уред, за да отвиете всички винтове и болтове. Внимавайте да не повредите резбите по време на този процес.
 • Използване на леки удари: Ако има елементи, които се държат твърдо заедно и не се разделят лесно, можете да използвате леки удари с гумен чук или дъска, за да разделите частите. Бъдете внимателни, за да не повредите повърхностите.
 • Отделяне на лепилните връзки: Ако има компоненти съединени с лепило, използвайте остър нож или специален инструмент, за да разделите лепилните връзки. Този процес изисква търпение и внимание, за да не повредите плоскостите.

Преместване и съхранение

След като сте демонтирали мебелите успешно, преместете и съхранете частите на безопасно място. Използвайте буркани, кашони или пликове за съхранение на винтовете и болтовете и ги поставете заедно с маркираните елементи. Това ще ви помогне да не загубите важни елементи.

Ремонт и обновление

Ако целта на разглобяване и сглобяване на мебели е ремонт или реставрация, сега е време да извършите необходимите поправки, като:

 • Замяна на износен или повреден обков.
 • Полиране и шлифоване на дървени повърхности.
 • Боядисване с боя или лак.
 • Залепване на разкъсани или разделени елемент с лепило и подсигуряване с болтове или гайки.
 • Замяна на стъкла или огледала.

Сглобяване на мебелите

След като сте завършили ремонта или успешно сте преместили обзавеждането, време е да го сглобите отново. Следвайте номерираните маркировки, които сте поставили на частите по време на демонтаж. След като сте готови, проверете дали те са стабилни. Ако има проблеми, допълнително затегнете винтовете или използвайте допълнителни закрепващи материали.