Хамал – произход на думата

хамал произход на думата корица

Хамал - произход на думата

Хамалската работа не е никак лесна! Но от къде идва смисъла на думата ‘хамал’ и нейният произход?

Когато чуем тази дума в изречение, винаги я свързваме с някаква форма на тежък физически труд и не случайно.

Хамал: История и произход

В миналото думата хамал се е използвала за назоваване на тежкотоварни работници по пристанища и големи пазари за търговия на едро. Тяхната работа е била изключително трудоемка и тежка, тъй като са пренасяли големи обеми от товари всеки ден.

хамал произход на думата снимка 01

Дейността на работниците с название хамал в никакъв случай не е била мисловна, а изцяло физическа. Отговорността им е била да пренасят и разтоварват стоки и багаж като са разчитали изцяло на физическите си дадености.

хамал произход на думата снимка 02

Смеем да твърдим, че тези работници са били гръбнака на световната търговия в далечните времена, когато механизация не е имало и труда на човека се е оценявал и е бил необходим във всички населени места по търговските пунктове.

Хамали в наши дни

Хамалската дейност в наши дни не се различава от същинското значение на думата ‘хамал’. Съвременните хамали като нас, предлагат същият тип услуги както в миналото – пренасяне и разтоварване на тежки предмети, багаж, мебели и стоки, но за частни и бизнес клиенти.

Хамалите на 21-ви век разполагат и със специализиран транспорт, както и с допълнително хамалско оборудване, което помага за преместване на тежки товари. Примери за подобен тежък товар са преместване на пиано, преместване на хладилник и др.

Вече не се изисква единствено здрав гръб, но и деликатен подход, тъй като хамалските фирми поемат отговорност за състоянието на всеки товар пред клиента. Всяка фирма има право на различна вътрешна политика, но най-вече се съобразяват с изискванията на своите клиенти, без които самия бранш в сетовната икономика не би бил с толкова голям обхват.

Ако се интересувате от професионални хамалски услуги – разгледайте услугите на екип Ненчовски от фирма Хамалчо ЕООД.